2017 Spanje Portugal

Dit jaar hebben we ingeschreven bij ANWB-rondreizen voor de Spanje-Portugal rondreis van 48 dagen, aanvang 7 mei 2017. (Totale afstand ongeveer 6000 km)

Tip! Om foto’s op mijn website vergroot te bekijken zijn er 2 mogelijkheden, als je via google deze site bekijkt kun je met control en + het beeldscherm vergroten (let wel op, hoeveel keer je plust, evenveel keren de control – te doen om het beeld weer normaal te krijgen) De 2e en beste manier is om de website met Firefox te bekijken, je kunt dan elke foto met de rechtermuistoets vergroot bekijken!

Zaterdag 6 mei 2017, om 06.00 uur zijn we vertrokken. De route naar Chartres (onze 1e verzamelcamping) gaat via Turnhout, Antwerpen, Gent, Lille, Doornik, Parijs naar Chartres. De borden volgen Bordeaux/Nantes. Naar de camping Municipal des Bords de L’Eure. De reis ging voorspoedig en om 12.30 uur getankt en hebben toen besloten bij deze benzinepomp te lunchen, want we hebben doorgekregen de de receptie op de camping tussen 12.30 en 14.00 uur gesloten is!. Daarom doen we het rustig aan, we hoeven immers nog maar 60 km. Onderweg hebben lichte regen gehad, en de rest van de dag ook. Bij aankomst op de camping word word er gevraagd of er interesse is om vanavond mee te fietsen naar de Kathedraal voor een spectaculaire lichtshow ” Chartres en Lumièr” een onvergetelijke show !. Wij besluiten echter om niet mee te gaan, omdat we vanmorgen om 5.00 uur uit bed waren, en ook nu niet graag de vouwfietsen uit de auto halen. Op tijd naar bed dus! We hebben bij de receptie voor 1 dag bijgeboekt en meteen betaald € 17,- dus dat viel wel mee! Het toiletgebouw is naar onze smaak verouderd en niet meer van deze tijd (op z’n Frans) met bij de heren nog 3 hurk Wc’s en maar 1 zit toilet! De douches zijn lekker warm en goed, het is wel gemengd voor dames en heren. Op zondagavond de welkom maaltijd, we werden met een luxe bus om 18.45 uur opgehaald, welke ons naar het Novotel in Chartres bracht, het werd een uitgebreid diner met alles erop en deraan! Om 22.00 uur werden we weer opgehaald voor de terugreis naar de camping.

Ingang camping Des Bords De L.Eure
Camping Chartres
Camping les Peuples

Maandag 8 mei 2017, Een reisdag naar camping Les Peupliers in Couhè, wat grofweg gezegd 200 km onder Bordeaux ligt. Om 16.00 uur Kwamen we hier aan na 275 km. We vinden het een mooie zuivere camping met een verwarmd zwembad. De plaatsen zijn afgebakend voor meer privacy en hebben zowaar een fijn stukje grind om over te lopen zodat de caravan zuiver blijft, lekker na de modder van de vorige camping. Rond 16.00 uur hebben we onze meegebrachte lekkere nasi van slager Antonis uit Veldhoven opgegeten, heerlijk. Nu begint er ook weer wat plaats te komen in de koelkast! (misschien voor bier?)

Dinsdag 9 mei 2017, weer een reisdag naar camping Fuentes Blanca in Burgos, een rit van 230 km. De rit gaat via richting Iruña/Pamplona N1/E5, later gevolgd via Burgos/Madrid N1/E5/A1. Op het laatst kunnen we toch niet helemaal de route volgen via de routebeschrijving, en maar goed dat ik s’morgens via navigatie de coördinaten van de camping heb ingegeven, want nu kan ik deze weg weliswaar een 5 tal kilometers volgen, om te gebruiken op de camping te komen (zelfs als eerste van de groep) Zaterdag 13 mei, Margriet wil boodschappen doen en we besluiten het dorp in te rijden, we zien een grote supermarkt (Mercadonne) op goed 2 km en vinden daar alles wat we nodig hebben!

Camping Fuentes Blancas
Dirk en Joke showen hun antieke wringer
De caravan van Jan en Margriet

Zondag 14 mei 2017, een reisdag richting de westkust naar camping Isla de Puebla, een rit van 285 km, door het wat eentonige landschap van de Meseta, waar de voetstappen van vele Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella liggen. Bij aankomst in het dorp vertrouwen we toch niet op de inrit naar de camping zoals hij staat aangegeven, we besluiten nog even een rondje rond de volgende rotonde te doen en daar blijkt volgens de navigatie dat we inderdaad te ver zijn gereden, we nemen de smalle inrit naar de camping omhoog en na een 50 tal meters naar beneden, waar blijkt dat we de eerste van de groep zijn. In ons beste buitenlands proberen we uit te leggen dat we van de groep ANWB zijn en dat begrijpen ze ook, we krijgen een platte grond van de camping met aangegeven waar we kunnen staan. Later op de dag worden we door Lies en Gerard uitgenodigd voor een hapje en een drankte met de hele groep. Hierbij krijgen alle dames een cadeautje voor Dames-dag zals Lies en Gerard het verwoorden, omdat het vandaag Moederdag is, en niet alle dames in ons gezelschap moeder zijn ( een leuk verpakt doosje bonbons) Tevens werd gevraagd voor interesse in een paella-avond met aanvullend vlees of vis erbij, vrijwel iedereen doet mee, ruim boven de 40 deelnemers! (dat noem ik eensgezindheid!) Het werd een leuke avond met 3 gangen, voorgerecht met sla/tomaten/tonijn, het hoofdgerecht met Paella met naar keuze vlees of vis, het nagerecht bestond uit keuze tussen ijs of tiramisu?. Het geheel werd overgoten door rode en witte wijn, en voor degene die dat niet wilden was er bronwater.

Dinsdag 16 mei 2017, om 8.50 uur vertrokken we weer voor een rit van bijna 300km, naar PortoNovo, camping Baltar. Het werd een redelijke gemakkelijke rit en kwamen iets over 13.00 uur aan, tezamen met Aad en Janneke. Het meisje van het restaurant deed ons een teken dat ze met de fiets ons de weg zou wijzen. Ook Jac. en Ella waren er al. De zon begon steeds feller te schijnen en het werd lekker warm weer. Links foto hierboven was een moment opname fam. de fam. De Vries die de “was” door de wringer halen anno 1950 demonstreerden. Lies kwam rond voor broodbestelling voor morgenvroeg en de interesse voor een busreis met Nederlandstalige gids naar Santiago de Compostella op donderdag 18 mei vertrek om 10.00 uur. Bijna iedereen doet weer mee. Op woensdag 17 mei zijn hier alle winkels gesloten, het blijkt een Nationale feestdag te zijn in dit gedeelte van Spanje. Donderdag 18 mei’17, 10.00 uur stond de bus voor de camping om ons allen op 2 na (dus 39 personen) naar Santiago de Compostella te brengen. Het werd een ritje van ruim 1 uur en waren dus om 11.15 uur op een goeie 100 meter van de Kathedraal van Santiago de H. Jacobus. Hier kregen we to 13.00 uur vrije tijd, want van 13.00 tot 15.00 uur kregen we uitleg van een Nederlandstalige gids (rondleiding door de stad) Het werd een interessante dag met stadsrondleiding met de gids, om 15.00 uur kregen we nog een uurtje vrij omdat de bus ons om 16.00 uur kwam ophalen. Deze gelegenheid hebben we benut om wat te eten en te drinken, bovendien hebben we als aandenken een klein H. Jacobus beeldje gekocht als souvenir. Om 17.15 uur waren we terug op de camping, en begon het ritueel weer opruimen want morgen is weer een reisdag.

Vrijdag 19 mei 2017, reisdag naar Pòvoa de Varzim, een ritje van 175 km, naar Orbitur Camping Rio Alto vlak aan zee gelegen.

Receptie Fuentes Blancas
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om 8.45 uur zijn we weer op pad, Onderweg hebben we bij een tankstation de auto en caravan laten fotograferen in samenwerking met de Visa Card, om bij tolpoortjes elektronisch te kunnen betalen. (Het is de enige manier) Daarlangs zijn nog enige tolpoorten welke beheerd worden door een andere maatschappij waar we nog gewoon kunnen betalen, een beetje verwarrend is het wel?. Maar we zijn rond 12.00 uur op de camping mede omdat het in Portugal een uur vroeger is en de klok dus 1 uur teruggezet moet worden. Wifi is er ook, weliswaar alleen in de buurt van de receptie en het restaurant. We worden met ons allen op 1 groot veld gezet en Lies en Gerard hebben weer een happy uur voor ons ingelast, aantreden om 17.00 uur met stoel en glas! Het strand is bereikbaar door een rioolbuizen systeem met een doorsnede van ongeveer 2 meter, maar het is nogal sterke wind en houden het daar niet lang vol. S’avonds in het restaurant gegeten, maar naar ons idee zijn ze er nog niet klaar voor, te weinig personeel, zodat alles lang duurde (niet leuk)

Maandag 22 mei 2017, weer een reisdag, dit keer naar camping Orbitur Mira, in Dunas de Mira, een ritje van 161 km, zodat we hier ook voor de middag aankomen. We zetten de caravan neer en gaan eerst een hapje eten. Daarna de fietsen uit de auto en zijn naar zee gereden 1 km verder ongeveer. Daar waren vissers op traditionele wijze aan het vis vangen met 2 km lange netten welke met tractoren werden binnengehaald, op het laatst stonden de tractoren tegen elkaar zodat de vis in een redelijk kleine boog bijeen kwam. (vroeger gebeurde dit werk met ossen) Daarna werd de vis, (hoofdzakelijk sardientjes) met een derde tractor het net de laatste 10 a 20 meter meter voor meter binnengehaald, zodat de gevangen vis in het achterste deel van het net verzameld werd en daarna met scheppen in kunststof bakken gedaan, waarna het in platte karren werd omgegooid en gesorteerd op maat en soort. Er zaten ook enige platvissen bij en nog wat vreemde soorten vis. Een mooie ervaring met geweldig mooi weer!.De nachten op camping Orbitur Mira verlopen nogal stormachtig, dat wil zeggen, op de camping naast ons zijn het blijkbaar duizenden jongeren bijeen, die de hele dag rustig disco draaien, maar de hele nacht door tot 06.00 uur oorverdovende herrie maken. Kennelijk zijn ze niet te stoppen, klagen bij de receptie helpt niet, het middel hiertegen is oordoppen in of onder de dekens en kussen en proberen het lawaai te onderdrukken!? Onderstaande foto’s zijn van de visvangst vroegen in Dunas de Mira

Woensdag 24 mei 2017, vandaag een reisdag naar Nazaré, camping Vale Paraiso, een afstand van ongeveer 120 km. Al vroeg getankt zodat ik daar omkijken meer naar had. Maar doordat we de secondaire weg volgen via het routeboek, schieten we slecht op. In een dorp waar ze de weg gedeeltelijk opgebroken hebben gaat het met stoplichten om beurten, zodat we in een file van meer dan een km belanden. Onderweg kwamen we langs een Intermache supermarkt, en Margriet wilde daar toch wel naar toe, na wat manoeuvreer werk konden we de auto met caravan toch kwijt op de parkeerplaats en hebben daar wat boodschappen gedaan! Het was niet wat we ervan gedacht hadden, en het was maar goed dat we op 1 km van de volgende camping Lidl supermarkt hadden, daar zijn we ook nog heen gegaan!. We staan op een terrassen camping, dat wil zeggen dat deze camping diverse plateau’s heeft, maar onze groep staat redelijk bij elkaar. Via oproep bij de ANWB-vlag worden we om 17.00 uur uitgenodigd in een zaaltje bij de receptie voor een welkomst borrel. 9glaasje port) Ook krijgen we van een medewerker van de receptie informatie over het dorp Nazaré en de omgeving. Ook de wedstrijd Ajax – Manchester Unitid word vanavond 19.45 uur uitgezonden, het is immers hier 1 uur eerder (eindstand 0-2) Op donderdag 25 mei zijn Margriet en ik naar Fatima gegaan, een bedevaartsoord hier redelijk dicht bij, 57 km, minder als een uur rijden. We hebben het bekeken en vinden het we luxe, maar we hebben hier niet hetzelfde gevoel bij als in Lourdes of Santiago de Compostella. Parkeren is gratis, en er zijn naar ons idee te weinig bezoekers, laat zeggen enige honderden!? Vrijdag zijn we naar de plaatselijke markt gegaan in Nazaré, en hebben daar 2 wandborden meegebracht, over de visvangst vroeger. Ook 2 lederen riemen hebben we gekocht. Het was de moeite waard in een andere stad en Land. En omdat we morgen weer gaan rijden word vandaag ook de luifel weer ingerold en een en ander weer klaar gemaakt voor de vervolgreis!

Zaterdag 27 mei 2017, Een reisdag, ditmaal naar Lissabon (of zoals ze hier zeggen en schrijven Lisboa) naar camping Lisboa, een rit volgens ons routeboek van ongeveer 175 km. Doordat we bij km 73 volgens routeboek afrit 8 moesten nemen (wij zagen daar afrit 7) en wij in onze onschuld dachten dat 8 dan nog moest komen reden we door, maar wat bleek we hadden niet opgelet en hadden 8 al gehad, na overleg hebben we besloten de weg te vervolgen en rechtstreeks naar de camping te rijden, waar we om goed half elf aankwamen! Even later kwam een 2e team aan die ook die lus niet gevolgd waren en een half uur later kwam Jac en Ella op de camping met schade aan hun caravan en vertelden dat de lus zodanig smal was zodat dat bij meerdere teams problemen opleverden! Zondag 28 mei excursie naar Lissabon, verzamelen om 8.50 uur bij de ingang van de camping en met het openbaar vervoer naar Lissabon (het grote plein bij de rivier De Taag, van ongeveer 2 km breed) Onze Nederlandstalige gids (Renate Vicente) die om 10.00 uur daar ook aanwezig was, begon met een paar opmerkelijke uitspraken nl. let op mij, gaat de bril omhoog, volgt er uitleg. “Deed me denken aan de Nederlandse WC-spreuk “Heren doe de bril omhoog, Dames zitten ook graag droog” Al met al een vermoeiende maar interessante excursie, Lissabon is op 7 heuvels gebouwd en is èèn van de oudste steden van Europa. De allerbekendste bezienswaardigheden zijn de oude volkswijk Almafa, het Castelo de Sao Jorge en het centrale plein De Rossio. Ook vertelde Renate over de kiosken verdeeld over de stad zijn opgeknapt en een dankbare publiekstrekker geworden zijn. En zoals alle grote steden in Europa is ook Lissabon een dure stad voor toeristen.

Woensdag 31 mei 2017, Wederom een reisdag, dit keer naar camping Markàdia, in Barregem de Odivelas Alvito. Een natuurgebied op vele km afstand van de dorpjes in de omgeving. Maar eest moesten we Lissabon nog uit zien te komen, de eerste 7 a 8 km stonden we in de file, en deze drukte hield aan tot we de grote brug over de Taag(Ponte 25 de Abril-brug) gepasseerd waren, een ruim 2 km lange rode stalen brug. Hier staat op het einde van de brug ook het kolossale Christusbeeld wat in 1959 is voltooid. Het beeld zelf is 28 m hoog en staat op een sokkel van 82 m hoog, al met al een indrukwekkende afbeelding. De rit is niet al te moeilijk en komen rond de middag aan, samen met Aad en Janneke. We krijgen de sleutel van de stroomkasten mee, ook voor degene die achter ons nog komen. We krijgen een zone aangewezen die voor onze groep van 22 caravans/campers gereserveerd is. Lies en Gerard hebben om 17.00 uur al weer een borreluurtje gepland, en voor morgenavond een gezamenlijk dinertje in het restaurant, (voorgerecht, hoofdgerecht met kip of vis, met 1 consumptie en als afsluiting een kopje koffie) dit voor € 10,- Ruim 30 personen schrijven hiervoor in! Margriet heeft enige keren in het meer gezwommen, voor mij was het nog niets. Na ons vertrek op deze camping, bleek er een slang onder onze caravan te zitte, welke door Ben en Jos (onze buren op deze camping) werd opgemerkt en dachten dat we wat vergeten waren, zie foto gemaakt door Ben.

Zondag 4 juni 2017, Een reisdag, ditmaal naar Albufeira, camping Albufeira, op 2km van het stadje. Het is een makkelijk ritje over hoofdzakelijk slechte 2-baans wegen. 150 km. We komen nog voor de middag aan en krijgen onze plaatsen toegewezen in een gereserveerde zone, kort bij het mooie zwembad! Echt een grote camping, en van het zwembad maken we graag gebruik, ook op maandag 5 juni, nadat we voormiddag een bezoek brachten aan de jacht en vissershaven. Op de terugweg nog even langs Lidl voor wat verse boodschappen. Op dinsdag 6-6-’17 zijn we s’morgens 9.30 uur te voet naar de oude binnenstad van Albufeira gegaan, via een van onze kennissen die een pad wisten langs de grote weg, met een tunneltje onder de autoweg door, kwamen we in 25 minuten aan waar we wilden zijn. We wilde de stad verkennen en de zee, en strand. Tegen 12.00 uur waren we weer terug op de plek waar de Hip-Hop bus stopte, daar hebben we onze lunch gebruikt en waren op tijd om deze bus te pakken om 12.45 uur . Deze rit doorkruist Albufeira en we kwamen om 14.45 uur weer aan op ons vertrekpunt. Daarna moesten we nog een half uurtje lopen via het tunneltje naar onze camping. Omdat deze tickets van € 18,- per stuk 24 uren geldig zijn, hebben we op woensdag 7-6 hier nog een keer in de voormiddag gebruik van gemaakt. Nu zijn we bij de Municipal markt (groente fruit en Vis) uitgestapt om dit eens te bekijken, maar doordat het al 11.00 uur was geweest, bleek de markt al op zijn eind te lopen. Na nog een drankje was het al weer tijd voor de bus(ieder kwartier Hop op of Hop of). Daarna moesten we onze lunch nog gebruiken en Margriet wilde nog wat winkeltjes zien. Op de camping aangekomen nog even in het zwembad om de warmte kwijt te raken!

Donderdag 8 juni 2017, Een reisdag naar Sevilla, camping Villsom Dos Hermanas. Een route welke in het routeboek vermeld staat als” Via Oleander “, Niet te n onrechte, want in de bermen was het één grote bloemenzee van Oleanders in de bekende kleurenrood-wit-Rose. De klok moet bij de Spaanse grens weer 1 uur vooruit gezet worden, een ritje van 240 km, we kwamen ruim voor de middag aan. Op zaterdag 10 juni zijn we om 9.30 uur met een grote groep met het openbaar vervoer (lijnbus M132) naar Sevilla gegaan, met als uitgangspunt bezoek aan: Plaza de España (Wereldtentoonstelling 1929) Omdat wij en enige van deze groep deze excursiedelen al hebben bezocht in 2013, met de Moors Spanje reis, willen we alleen inschrijven voor de excursie met gids door Sevilla met Giel Rutten. Maar het blijkt dat daar in principe geen rekening mee is gehouden, volgens Giel kan hij er een klein rondje van 15 minuten inlassen door de Joodse wijk. Barrio de Santa Cruz (de vroegere joden wijk) De rest van de excursie gaat door de Kathedraal (Santa Maria) welke gebouwd is in de 15e eeuw. Ook het Alcazar, word via deze gidsen bezocht. Wij hebben beide al in 2013 bezocht, zodat wij dat nu niet weer doen! Ook gaat een groep om 16.30 uur nog een Flamenco show bezoeken, de gids zit hun daar af en omdat wij er ook al een paar keer zo’n show gezien hebben slaan wij ook dit stukje over en zijn met de bus van 16.30 uur weer terug naar de camping gegaan, de Chauffeur was zo aardig ons aan de achterzijde van de camping af te zetten! Voor het donker werd hebben we de luifel al ingedraaid, ter voorbereiding op morgen als we weer gaan reizen!

Zondag 11 juni 2017, een reisdag naar La Carlota in Cordoba, camping Carlos 111 een ritje van 125 km. WE zijn voor 10.00 uur op deze camping, en hier lopen de temperaturen op tot zo’n 42 graden in de schaduw, toen we naar bed gingen rond 22.30 uur was het nog 36 graden. Overdag maken we gebruik van het prima zwembad op de camping om de lichaamstemperatuur te drukken. Op maandag komt Lies ons allen uitnodigen om een afscheidsborrel te komen drinken met Lettie en Ronald die morgen niet verder meereizen met de groep, maar richting Benidorm gaan om daar enige uitverkozen huizen (door hun makelaar) te gaan bezichtigen, en voor Ronald de kans om zich definitief te gaan vestigen in Spanje.

Dinsdag 13 juni 2017, weer een z.g. reisdag, bestemming “El Greco” in Toledo, een rit van 378 km. Wij komen er als eerste aan om 12.45 uur. Dat hadden we niet gedacht, want we waren s’morgens iets later als anders weg omdat ik mijn opzetspiegels nog moest plaatsen. Onderweg hebben we alleen Teake en Inneke maar gezien bij een pompstation en verder niemand van onze groep. Op deze camping krijgen we voor het eerst allemaal een plaats toegewezen, (wij 043) normaal krijgen we een gebied toegewezen en kies je daar dan een plaats uit. Dus dit was best goed en heel verrassend! Ook op deze camping is een prachtig zwembad, en doordat het ook toegankelijk is voor bezoekers van buiten de camping, krijgen we een groen bandje bij de receptie dat om je pols moet. Natuurlijk geeft dat wel enige problemen, niet iedereen wil hier 3 dagen met zo’n groen bandje om zijn pols lopen, maar de badmeester is streng en wil toch de bandjes aan de pols hebben en stuurt verschillende mensen terug. Woensdag 14 juni, de 2e dag heeft iedereen het bandje toch aan (zij het sooms om het badpak of zwembroek, dat vind de badmeester ook goed!) Voormiddag zijn we met het openbaar vervoer naar Toledo geweest om nog wat herinneringen op te halen, wij waren hier immers 4 jaar geleden ook al! Het is erg druk want morgen 15 juni is het hier een groot feest, een H. Bloedprocessie, alle voorbereidingen zijn in volle gang, wij besluiten om 12.00 uur weer met de bus naar de camping terug te gaan, en weer het zwembad in te duiken, heerlijk!. S’nachts tot 04.00 uur herrie, het blijkt dat verderop een kermis is en de wind staat nu precies in de verkeerde richting! Margriet heeft vanmorgen nog maar eens gewassen en alles droogt erg snel met deze temperaturen, in de middag weer naar het lekkere zwembad! Daarna draaien we de luifel weer in en maken alles weer klaar want morgen is weer een reisdag!.

Vrijdag 16 juni 2017, vandaag weer een reisdag naar camping El Escorial in Escorial. Lies en Gerard hebben ons s avonds om 21 uur uitgenodigd voor een borrel, om wat bij te praten. Er zijn 2 teams doorgereden, naar de afscheidscamping Urrugne in Frankrijk aan de Grens met Spanje, volgens opgaaf van redenen: Konden niet meer tegen de hitte. We hebben inderdaad de laatste dagen temperaturen van boven de 40 graden gehad. Maar hier is het iets minder warm en een prima zwembad, en dan is het wel om te doen. Ook de rit was niet al te moeilijk, 125 km zodat we om 10.05 uur bij de receptie stonden. Er werd ons een gebied toegewezen, maar waar het bij andere campings meestal niet zo nou komt hoe de caravans/campers staan, is het hier een stuk moeilijker. Er moeten zelfs caravans een stukje opgeschoven worden omdat ze zogezegd 2 plaatsen in gebruik hebben. Dat is ook allemaal besproken tijdens de borrel, en s’morgens is er gelijk actie ondernomen, zodat alles toch weer goed kwam! . Op zaterdagmorgen zij we even boodschappen gaan doen, de serveza begon op te raken, je moet nou eenmaal blijven drinken met dat warme weer, maar ook de eetens waren moesten worden aangevuld! Op Zondag 18 juni werden we door Lies en Gerard verrast door een heus Vaderdag/Mannendag cadeau in de vorm van lekkere douchegel en deodorant. Dit werd enorm gewaardeerd!!!!! Op maandag 19-6 hadden we plannen om naar het stadje Segovia te gaan, vorige keer in 2013 was dat er niet van gekomen met de Moors Spanje reis. Ook dit keer ging het niet door, het was te warm, vonden we! volgens de tips voor trips echt we de moeite waard om te bezichtigen, met een 728 m lang aquaduct, gemaakt van ongemetselde blokken graniet, is dit één van de mooiste in zijn soort binnen het romeinse rijk. In 1974 werd het 2000-jarige bestaan van dit aquaduct gevierd. Een groot deel van het aquaduct bestaat uit een dubbele arcade (resp. 44 en 119 bogen) die max. 29 m boven het straatniveau uitsteekt! In 1483 is begonnen met de restauratie van dit aquaduct. S ávonds weer een borreluurtje bij Lie en Gerard (ANWB leiders team)

Dinsdag 20 juni 2017, een reisdag, dit keer naar camping El Molino in Mendigorria, een zeer mooie route van bijna 400 km. Maar een rit die niet verveelde en eigenlijk nergens saai werd, omdat we door aaneengesloten natuur reden, de ene plek nog mooier dan de andere! Om 13.30 uur kwamen we aan op deze camping, we werden natuurlijk al verwacht en kregen onze plaatsen toegewezen. Ook hier een mooi zwembad, de wifi is wat moeilijker, we moeten via hun site inloggen en ons e-mailadres geven anders hebben we geen verbinding. Op vele campings is Wifi nog niet goed geregeld, je krijgt vaak wel een usernaam en wachtwoord, maar is nauwelijks bruikbaar internet. Op woensdag werden we door de directie van de camping uitgenodigd voor een drankje bij het restaurant onder de bomen, Er was een mooie rij tafels en stoelen voor onze groep. Het werd Sangria mit schips en olijven, een mooi gebaar! Aansluitend ging het restaurant om 19.30 uur open en daar werd gretig gebruik van gemaakt, zodat er bijna niemand nog zelf gekookt had, in zijn of haar caravan/camper. Ook op donderdag avond 22 juni, hadden Lies en Gerard ons weer uitgenodigd voor een borrel en wel beneden in het park onder de bomen, daar zaten we prima uit de zon! Het werd een borrel met diverse hapjes, zodat we naderhand ook niet meer gegeten hadden. Vooraf had ik de luifel al ingedraaid, zodat alles goed ingepakt was voor de lange rit naar huis, na het afscheid diner bij de volgende camping.

Vrijdag 23 juni 2017, de laatste reisdag, naar camping Larroulete in Urrugne in zuidwest Frankrijk (aan de kust) een ritje van 123 km volgens ons routeboek. Omdat we een verkeerde afslag namen hebben we ongeveer 10 km meer gereden, maar we waren niet de enigen! Waarschijnlijk zijn we door de zon minder alert geworden! De receptie ontving ons erg vriendelijk een reed ons voor om onze plaatsen te wijzen, Later reed een opa met een alpinopetje telkens voorop met de fiets, hij kon zelfs een paar woordjes Nederlands. Gerard was in de namiddag nog hier en daar wat klusjes aan het doen, en op het ANWB-publicatiebord stond vermeld dat de bus ons om 18.30 uur zou ophalen voor het afscheidsdiner. Er staat bij dat het in een rustieke gelegenheid op de Col de St. Ignace, restaurant ” Les Trois Fontaines”, in Sare Frankrijk, dat om 19.00 uur gaat beginnen. Vooraf werd toch nog zoals te doen gebruikelijk een groepsfoto gemaakt, dit keer door de chauffeur van de bus. De accommodatie had wel iets meer akoestiek mogen hebben, want het was een herrie van jewelste en het was nauwelijks mogelijk elkaar te verstaan!. Bart Matthijssen overhandigde namens de groep an Lies en Gerard een financieel cadeau met een grote kaart waar de leden die dat wilden een dankwoord aan Lies en Gerard konden schrijven. Op het einde van de avond nam Gerard het woord om uit te leggen hoe de ANWB deze avond en reis beeindigt. Gerard en Lies gingen als eerste bij de uitgang staan en iedereen die een hand kwam geven, ging daar weer langs staan, zodat het één grote lange rij werd! Het was een geweldige avond met een lekker diner, De bus stond al weer voor om ons terug naar de camping te vervoeren. Na nog een slaapmutsje zij we op tijd naar bed gegaan want morgen vangt de terugreis aan!

Zaterdag 24juni 2017, S’morgens om 7.45 uur op pad voor de terug reis van 1218 km. Na bijna 50 dagen> We reden tot 16.30 uur toen we een camping vonden bij Blois, een prima camping, onze plaats was zo groot dat ik aangekopeld kon blijven staan. We hadden toen 580 km gereden. Op zondag om 7.20 uur weer op pad om het laatste stuk naar huis te doen, we hadden er goed de vaart in en om 15.00 uur draaiden we de caravan de poort van onze paardenstal in Knegsel in, waar we de caravan wilden laten staan. Dit omdat deze voor ons appartement niet erg prettig staat en bovendien gaan we a.s. zaterdag nog voor 2 weken naar camping Ter Spegelt in Eersel wat daar kort bij is!. We hebben leeggemaakt en onze kleding e.d. erin zodat we toch het noodzakelijkste bij ons hadden. Om 16.00 uur kwamen we thuis aan, en waren blij zonder stukken en gezond deze grote reis te hebben volbracht, na meer dan 6000 km.